Dnes je štvrtok, 18.október 2018, meniny má: Lukáš
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Mrazivá vášeň

október 26, 2015 - 11:40
Je ľadová, sladučká a rozplýva sa na jazyku. Zmrzlina. A domáca je domáca. Vybrali sme jednoduché recepty na domáce zmrzliny a sorbety, za ktoré by sa nehanbili ani v najlepších talianskych zmrzlinárňach. Vyskúšajte!

Domáca ruská zmrzlina
Lepšia ako od zmrzlinára


Ingrediencie:  
600 g sladeného kondenzovaného mlieka
600 ml smotany na šľahanie
1 lyžička vanilkového extraktu alebo trochu pravej mletej vanilky

Postup:
Kondenzované mlieko, smotanu na šľahanie a vanilku šľahajte, pokým zmes nespevnie. Mala by mať konzistenciu veľmi tuhej šľahačky. Potom zmes nalejte do zmrzlinovej formy alebo do srnčieho chrbta, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte zamraziť. Podávajte s rôznymi salsami alebo čerstvým ovocím. Ale podľa nás je aj tak najlepšia len tak, samotná.



Čokoládová s čili
Pikantnááá


Ingrediencie:
100 ml plnotučného mlieka
360 ml smotany na šľahanie (min. 33 % tuku)
2 PL kakaa
4 žĺtky
4 PL cukru
100 g horkej čokolády (70 %)
kúsok čili papričky bez semien

Postup:
Čokoládu nasekáme na jemné kúsky. Zohrejeme mlieko s polovicou smotany po bod varu, odstavíme z ohňa a rýchlo nasypeme nasekanú čokoládu a kakao. Poriadne rozmiešame. V mixéri vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny (šľaháme 3 až 5 min). V druhom hrnci zohrejeme druhú polovicu smotany po bod varu a pri neustálom šľahaní nalievame pomaly horúcu smotanu do našľahaných žĺtkov. Robíme to opatrne a naozaj pomaly. Takto zmiešané žĺtky so smotanou vlejeme do hrnca s čokoládovou zmesou, dáme na nízky plameň a pomaly, za stáleho miešania varíme do zhustnutia (3 až 5 minút pri pomalom varení). Hotovú zmes necháme v chladničke cez noc vychladnúť, nalejeme do zmrzlinovača a pridáme najemno nasekanú čili papričku.



Citrónový sorbet s bazalkou
Netradičná kombinácia na letné večery


Ingrediencie:
4 dl šťavy z citrónu (asi 10 ks citrónov)
2 dl vody
2 PL bieleho destilátu
4 PL kryštálového cukru
veľkú hrsť čerstvej bazalky

Postup:
Všetky ingrediencie nalejeme do mixéra alebo použijeme tyčový mixér a poriadne spolu premixujeme, až kým nie je cukor rozpustený a bazalka rozsekaná. Zmes nalejeme do nerezovej nádoby a dáme do mrazničky. Po hodine zmes vidličkou rozmiešame. Takto treba sorbet „rozbiť“ vidličkou ešte trikrát po polhodine.

Višňový sorbet
Osviežujúci a ľahučký


Ingrediencie:
1 kg čerstvých višní
2/3 šálky cukru
1 šálku vody
1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
pár kvapiek mandľového extraktu

Postup:
Všetky ingrediencie poriadne rozmixujte a nechajte zamraziť. Pred podávaním rozmixujte na konzistenciu ľadovej drviny. Pre zjemnenie môžete pridať pár lyžíc jogurtu. Mňam!

Alexandra Okálová
Foto: Shutterstock

- - Inzercia - -