Dnes je štvrtok, 20.september 2018, meniny má: Ľuboslav, Ľuboslava
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Jednoduché recepty na dobroty pre šibačov

marec 29, 2018 - 23:05
Po období pôstu prichádza oslava jari a znovuzrodenia. Nuž, a aká by to bola oslava bez sladkých veľkonočných dobrôt, ktorými potešíme nielen šibačov ale aj celú rodinu.

Kysnutý veniec s makom a slivkovým lekvárom

zavin.jpg

Foto: 
shutterstock.com

Cesto:

  • 300 g špaldovej múky 
  • 200 g hladkej múky na kysnuté cesto 
  • 250 ml mlieka
  • 80 ml rumu
  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 60 g cukru
  • 10 g sušeného droždia
  • štipka soli

Náplň:

  • 140 ml mlieka
  • 120 g maku
  • 30 ml rumu
  • 2 vrchovaté lyžice slivkového lekváru + ďalší slivkový lekvár na potretie
  • 2 lyžice cukru


Postup:

Do misy nasypeme múku a premiešame ju s cukrom a soľou. Prilejeme mlieko, rum, maslo a pridáme žĺtky i droždie. Vypracujeme pružné cesto pomocou robota alebo ručným miesením. Cesto vložíme do čistej nádoby, prekryjeme ho potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1,5 hodiny. Počas kysnutia si pripravíme náplň. Do kastrólika nalejeme mlieko, pridáme mak a 2 lyžice lekváru. Za stáleho miešania zvaríme makovú zmes na veľmi hustú kašu. Tú odstavíme a zriedime rumom. Necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme na veľmi tenkú placku a tú potrieme lekvárom. Na lekvár navrstvíme makovú zmes a všetko poprášime cukrom. Každú placku zrolujeme ako závin a prenesieme na plech, aby sa nám neskôr lepšie pracovalo. Závin pozdĺžne rozkrojíme a obe časti zmotáme ako jednoduchý „vrkoč", rezom hore. To isté urobíme s druhým závinom. Na záver oba „vrkoče" zmotáme rovnakým spôsobom dohromady a spojíme ich do tvaru venca. Veniec potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 175 stupňoch asi 30 minút.

Veľkonočná mrkvová torta

shutterstock_172074800.jpg

Foto: 
shutterstock.com

Korpus:

  • 250 g masla 
  • 4 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 225 g trstinového cukru
  • 200 g strúhanej mrkvy
  • 300 g hladkej múky 
  • 2 ČL prášku do pečiva 
  • 1 ČL perníkového korenia 

Poleva:

  • 40 g masla
  • 100 g krémového syra
  • 175 g práškového cukru 

Postup:

Vymažeme tortovú formu. Vo veľkej mise zmiešame rozpustené maslo, vajíčka, vanilkový extrakt a trstinový cukor. Pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, potom múku, prášok do pečiva a korenie. Poriadne premiešame. Zmes nalejeme do pripravenej formy a pečieme pri teplote 170 stupňov 55 minút, aby bol korpus na dotyk pružný. Skontrolujeme pomocou špajle, po zapichnutí musí zostať suchá. Potom necháme korpus vychladnúť. Na polevu vyšľaháme maslo spolu s krémovým syrom, pridáme práškový cukor a dobre premiešame. Zmes dáme na korpus a vrch môžeme dozdobiť nasekanými pistáciami, mandľami alebo fondánovými mrkvičkami. 

Veľkonočný mazanec

shutterstock_97219262.jpg

Foto: 
shutterstock.com

Cesto:

  • 1 kg hladkej múky
  • soľ
  • 2 kocky droždia
  • 200 g kryštálového cukru
  • vlažné mlieko podľa potreby
  • 1 vanilínový cukor
  • 200 g Hery
  • 3 žĺtky
  • citrónovú kôru
  • hrozienka
  • rum
  • mandle

Postup:

Múku dáme do misy, posypeme soľou a zamiešame. Uprostred urobíme jamku, do ktorej vložíme rozdrobené droždie. Posypeme ho trochou kryštálového cukru, zalejeme vlažným mliekom a počkáme, kým nevykysne kvások. Hneď potom pridáme zvyšný kryštálový cukor, vanilínový cukor, rozpustenú vlažnú Heru, žĺtky, citrónovú kôru. Zarobíme kysnuté cesto. Ak je príliš husté, prilejeme vlažné mlieko, v opačnom prípade pridáme múku. Nakoniec prisypeme hrozienka namočené v rume a zarobíme cesto, ktoré sa musí odliepať od varešky aj od misy. Nesmie byť príliš riedke ani príliš tuhé. Cesto pred kysnutím poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a dáme do tepla kysnúť. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na 4 diely, utvoríme bochníky a necháme ich na plechu pokrytom pergamenovým papierom ešte kysnúť. Pred vložením do rúry potrieme bochníky vajíčkom, posypeme mandľami. Pečieme v rúre dozlatista pri 180 stupňoch cca 40 minút.

Cupcakes s čokoládovým hniezdom 

shutterstock_593760896.jpg

Foto: 
shutterstock.com

Cesto:

  • 115 g masla
  • 130 g krupicového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu alebo polovicu vanilkového struku
  • 60 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • štipku soli
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
  • citrónovú kôru z jedného citróna

 

Krém:

  • 250 g masla
  • 190 g práškového cukru
  • 50 ml mlieka
  • 180 g horkej čokolády 70%
  • 100 ml smotany na šľahanie 33%

Postup:

Predhrejeme rúru na 175 stupňov. Zmäknuté maslo vyšľaháme s krupicovým cukrom do hladkej peny. Pridáme postupne vajcia a vanilkový extrakt alebo struk. Vedľa si preosejeme múku, kypriaci prášok a soľ. Do vyšľahanej peny prisypeme polovicu múčnej zmesi a mlieko a krátko prešľaháme. Dosypeme zvyšok sypkých surovín vrátane citrónovej kôry a na záver dôkladne prešľaháme. Pripravené cesto rovnomerne rozdelíme do formy na muffiny, vyloženej papierovými košíčkami. Pečieme 17-20 minút, ak sa cesto po zapichnutí špajle nelepí, je hotové. Zmäknuté  maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do hladkého krému. Postupujeme tak, že na dno umiestnime do jednej časti maslo a do druhej nasypeme práškový cukor, ktorý zalejeme a premiešame s vlažným mliekom. Potom začneme všetko šľahať do hladkej peny. Smotanu s kúskami čokolády rozpustíme v kastróliku, aby vznikla hladká hmota, ktorú necháme vychladnúť. Nakoniec do krému pridáme vychladnutú čokoládu a všetko premiešame. Necháme chvíľu v chladničke a môžeme zdobiť. 

 

Naše aktivity: 

- - Inzercia - -