Dnes je nedeľa, 19.február 2017, meniny má: Vlasta
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Ako byť stále šťastný...

október 26, 2015 - 13:35
Depresia alebo stavy skľúčenosti v súčasnosti postihujú takmer 25 % ženskej a 12 % mužskej populácie. Ak ste často bez nálady, v strese a trpíte nespavosťou, možno vám iba chýba serotonín. Ako tento hormón funguje v tele a ako podporiť jeho tvorbu? Na naše otázky odpovedal prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc.

Ako funguje serotonín v tele a aká je jeho úloha?
Serotonín, nazývaný aj hormón šťastia, je biologicky aktívna látka obsiahnutá v krvných doštičkách, v bunkách gastrointestinálneho traktu a v menšej miere aj v centrálnom nervovom systéme. Má význam predovšetkým ako prenášač nervových vzruchov. V centrálnom nervovom systéme sa serotonín zúčastňuje predovšetkým na procesoch, ktoré sa podieľajú na vzniku nálad. Jeho nedostatok spôsobuje zníženie prenosu nervových vzruchov, čo má za následok zmeny nálady, celkovú depresiu, prípadne poruchy spánku, podráždenosť až agresivitu. Niektoré serotonínové receptory sa môžu stať príčinou vzniku migrény, iné ju, naopak, potláčajú.

Čo spôsobuje, že má človek málo serotonínu? Aké sú dôsledky jeho nedostatku?
Nedostatok serotonínu sa prejavuje širokou škálou psychoneurotických problémov. Patrí k nim najmä podráždené správanie, neschopnosť sa dokonale sústrediť, nízka odolnosť voči stresovým situáciám, problémy so zaspávaním a kvalitou spánku, rôzne formy úzkostí a nutkanie prejedať sa alebo nadužívať alkohol a ďalšie návykové látky. Základným stavebným prvkom serotonínu je esenciálna aminokyselina tryptofán. Nedostatok serotonínu je spôsobený jeho nedostatočným príjmom či vstrebávaním a postihuje v menšej či väčšej miere vysoké percento populácie.



Ktoré vekové kategórie trpia najviac nedostatkom serotonínu?
Vstrebávanie tryptofánu zo stravy závisí od správnej funkcie žalúdka. Tá je znížená väčšinou u osôb starších ako 50 rokov a s postupujúcim vekom schopnosť vstrebať tryptofán výrazne klesá. Týmto problémom však môžu trpieť aj mladší ľudia pri rôznych chorobách tráviaceho ústrojenstva alebo v dôsledku užívania niektorých liekov či pravidelnej konzumácie alkoholu.

Čo môžeme robiť pre zvýšenie tryptofánu v strave?
Pre dostatočný príjem tryptofánu je nevyhnutné prijímať dostatočné množstvo bielkovín. Bohužiaľ, nie všetky ho obsahujú dostatok a  nie vo všetkých bielkovinách je prítomný vo forme dobre dostupnej pre mozgové bunky. V mozgu dochádza k transformácii tryptofánu na serotonín. Biologickú dostupnosť tryptofánu v mozgu môže zabezpečiť aj prítomnosť tzv. rýchlych cukrov, napríklad glukózy, fruktózy a nasýtených mastných kyselín či živočíšnych tukov.



Keď máme zlú náladu, siahame po fastfoodoch. Znamená to, že sa nám vďaka nim v organizme zvýši hladina serotonínu?
Áno, v podstate sa dá povedať, že pre dostatočné množstvo tryptofánu na syntézu serotonínu je dobré konzumovať tučné bravčové mäso, majonézu alebo sladké a tučné jedlá. Typickým pokrmom ideálnym pre dobrú dostupnosť tryptofánu v mozgu je kombinácia hamburger, smažené hranolčeky a sladká kola. Nie nadarmo sa hovorí, že toto jedlo sa môže stať silne návykovým. Ďalšou typickou pochutinou s podobnými vlastnosťami je mliečna čokoláda, prípadne sladké krémové torty a zákusky.



Takže keď sa zdravo a diétne stravujeme, v podstate si koledujeme o zlú náladu?
Tak by som to neformuloval, ale je pravda, že tzv. moderná zdravá strava, teda biele chudé mäso, ryby a zelenina, je síce vhodná z pohľadu kardiologického, ale už menej vhodná a dostatočná z pohľadu neurologického. A práve s nástupom zdravého životného štýlu vo vyspelých spoločnostiach, umocnených hektickým životným štýlom a permanentným stresom, ktorý núti organizmus tvoriť čoraz viac serotonínu, sa začína hovoriť o probléme nedostatku serotonínu. V USA sa udáva, že percento dospelej populácie trpiacej nejakou formou nedostatku serotonínu sa pohybuje medzi 15 až 40 %, pričom nižšie hodnoty udávajú štúdie a výskumy z deväťdesiatych rokov, kým posledné údaje hovoria skôr o vyšších číslach. Takže trend je stúpajúci.  

Čo teda jesť, aby sme mali lepšiu náladu?  
Nedostatok serotonínu sa nedá upraviť príjmom potravy, ktorá ho obsahuje, jeho hladina sa dá zvýšiť len dodaním jeho prekurzorov. Vhodnými zdrojmi sú niektoré druhy syrov, červené mäso, banány a čokoláda, vajcia a orechy. Jeho nedostatkom preto trpia vegetariáni a ľudia s diétnym stravovacím režimom. Na syntézu serotonínu v tele má však veľký vplyv aj hladina svetelného žiarenia. Preto sa jeho deficit prejavuje najmä v zime, keď ľudia častejšie trpia úzkostnými stavmi, depresiami, sú podráždení a útoční.

Alexandra Okálová
Foto: Shutterstock

- - Inzercia - -